Статии

Големият житен режим. Най-добрият начин да пречистиш тялото и духа си!

“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.“

Идеята зад житния режим

През зимата не се храним с достатъчно пресни плодове и зеленчуци и в човешкия организъм се натрупват утайки и токсини, от които трябва да се прочистим, за да се възползваме пълноценно от пролетта и „възрастващите“ слънчеви енергии. Пречистването е на физическо и духовно ниво и ни дава шанс да се настроим позитивно в началото на годината. По време на режима е важно да бъдем усмихнати, слънчеви и спокойни и да отваряме място за хубавите мисли в нашето съзнание. По мнение на Петър Дънов, с появата на житото, започва и еволюцията и водене на този режим е форма на подготовка за ‘новото’.

Началото на режима

Големият житен режим трае 10 дни, като започва през месец февруари от един до три дни след пълнолуние. Пада се на различни дати, заради което началото на режима не започва по едно и също време всяка година. Понякога, когато пълнолунието е в края на месеца, режимът може да продължи и през месец март.

Хранене по време на житния режим  

За режима се използва пълнозърнесто жито, и то на цели зърна. Житото е богато на витамини, фибри, антиоксиданти и много други. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка, губи част от жизнената си енергия. На ден са ни необходими 100 г. жито или лимец, 3 ябълки, 9 ореха, мед и лимон.

Измиват се 100 грама жито от вечерта и се слагат се в термос или керамичен съд, за да запазят топлината си. Термосът се пълни с вряла вода и се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздух.  На сутринта се излива от термоса “житената вода” и се изпива на гладно между половин и един час преди закуска, като може да се добавят и мед и лимон на вкус. Тази вода може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система, в рамките на 40 дни. Житото може и да е леко подварено за една минута. То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и някои хора държат да го дъвчат по 99 пъти. С меда не бива да се прекалява. 2-3 лъжици на ден са достатъчни, за да се повиши кръвната ни захар. При всеки човек е различно. Ако не влияе зле и не повишава рязко кръвното ни, може да се приема и по повече на ден, тъй като е силно лековита храна.

Доста хора усещат, че най-трудната част от режима е около средата на провеждането му. След този период става все по-лесно. Съветвва се да си почиваме и да не извършваме силен физически труд за тези 10 дни, защото е форма на фастинг/гладуване. Времето, прекарано на слънце и на чист въздух също е изключително важно.

Как изглежда краят на режима

На десетия ден следва отпостване със супа, която се приготвя като във вода се сваряват 1-2 цели картофа и след това се овкуси с черен пипер, магданоз и лимонов сок. Сол не се препоръчва, тъй като след десет дневното прочистване, телата ни могат да реагират много силно. Към тази тъй наречена “ангелска супа” в последствие може да започне да се добавя цял морков или цяла глава лук. Супата се консумира 2 дни, след което постепенно се включват различни пресни плодове и зеленчуци. Десет дни по-късно се включат постепенно и храни от животински произход. Най-важното правило е да не се преяжда.

След режима предстои чувство на нова енергия и лекота. Всяка година последователите му се наслаждават на тези емоции, като някои от тях не пропускат да споменат и натрупаната мъдрост след тази промяна в ежедневието си.

Всички продукти, необходими за житния режим, можете да откриете тук: https://zelen.bg/product/jiten-rejim/

Подобни постове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *