Статии

6 интересни факта за меда и пчелите

Всички сме чели за това колко полезен продукт е медът и колко благоприятно въздействие може да има върху нашия организъм. По случай Световният ден на пчелите, сме ти подготвили статия, в която да ти споделим няколко интересни факта за тези важни същества, които помагат на нашата околна среда. Благодарение на тях стотици растителни видове се опрашват и продължават своето съществуване. Някои от добре познатите ползи на меда са високото съдържание на антиоксиданти, антибактериалното му действие, укрепване на имунитета, както и благоприятното му въздействие върху кожата ни. Днес, обаче ще обърнем внимание на 6 интересни факта, които може би не сте срещали:

 

  1. Медоносните пчели трябва да събират прашец от два милиона цвята, за да направят 1 килограм мед. А това означава, че една пчела трябва да прелети около 90 000 мили (или около 144 841 км), за да направи един килограм мед. Това означава обиколка на света цели три пъти.
  2. Обикновената пчела ще направи само 1/12 от чаена лъжичка мед през живота си.
  3. Медоносните пчели общуват помежду си, като танцуват.
  4. Естествените плодови захари в меда – фруктоза и глюкоза – бързо се усвояват от организма. Ето защо спортистите използват мед, за да им даде естествен енергиен тласък.
  5. Това е единствената храна, която съдържа „пинокембрин“ – антиоксидант, свързан с подобреното функциониране на мозъка.
  6. Медът е изключително здравословен и включва ензими, витамини, минерали, а в зависимост от какво растение е добит, може да има и редица други полезни свойства.

Всички видове мед, можеш да откриш тук: https://zelen.bg/bio/bio-klasa/ 

Подобни постове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *