Интервюта

@annas_wholesomeboholife: ,,5 BETT’R съвета за преминаване към веган начин на живот“

1.ЗАПОЧНЕТЕ ПОЗИТИВНО

Забравете всичко негативно, което сте чували от „доверени източници” за веганството от рода на това, че „не е здравословно, че е скъпо да се храниш по този начин или че не може да се набавят достатъчни дози протеин и витамини на организма”. Това далеч не е така! Да си веган означава да се храниш с разнообразна, пълноценна, цветна и свежа, висококачествена храна, богата на множество полезни за тялото витамини и минерали, както и множество фибри, протеини, добри мазнини и въглехидрати. Ако вярвате на някого, който не е опитвал никога и тръгнете с грешната нагласа, че това е някакво лишение или че не е здравословно за вас, то тогава сте обречени на мъчение! Започнете с позитивна нагласа и се доверете на процеса, лесно е!

2. ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ И ПОМНЕТЕ СВОИТЕ ПРИЧИНИ

Преди всичко наистина е много важно да знаете защо сте взели решението да опитате този начин на живот. Дали това ще е заради здравето ви, животните, околната среда, или пък просто ви е любопитно как ще се чувствате, припомняйте си често вашето ЗАЩО, дори го запишете някъде и го залепете на хладилника. Така ще ви е много по-лесно да се придържате към своя избор в моменти на трудност или ако се разколебаете. Препоръчвам ви да гледате и следните филми, с които да се образовате относно вредата на животновъдната индустрия върху околната среда, животните и здравето ни: „COWSPIRACY”, “101 REASONS TO GO VEGAN”, “WHAT THE HEALTH”. Лично аз станах веган моментално след като гледах втория посочен филм.

3. ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ ТОВА КАКВО ПЕЧЕЛИТЕ ВМЕСТО ВЪРХУ ТОВА КАКВО ГУБИТЕ

Вместо да съжалявате следващия път, че не можете да ядете това или онова, което сте свикнали досега се фокусирайте върху това, колко много нови и разнообразни храни ще вкарате в диетата си на тяхно място. Това не е диета, а начин на хранене. Запомнете го и си го напомняйте всеки път, щом се почувствате лишени. Всъщност лишавайки се от тези няколко групи храни, вие си подарявате здраве! Ще се храните с много повече зеленчуци, плодове, ядки и семена, пълнозърнести храни и бобови. Ще опитвате интересни и нови храни, които не отстъпват по нищо на животинските продукти, а са техни чудесни заместители в рецептите. Ще набавяте повече фибри и витамини на организма си и най-важното, ще намалите чувствително вашия негативен отпечатък върху околната среда и животът на дадено създание няма да бъде отнет, за да влезе във вашата чиния.

4. НЕ БЪДЕТЕ ПЕРФЕКТНИ И СИ ДАЙТЕ ВРЕМЕ

За съжаление не всеки като мен успява да премине към веганството от днес за утре. Тези случаи са наистина редки и се изисква страшно много воля, решителност и сила, така че не бъдете строги със себе си, нормално е да отнеме време като всяко друго хубаво нещо! Бъдете търпеливи към себе си и ако мислите, че ще ви е прекалено трудно да изключите всички групи храни от животински произход, започнете постепенно като първо изключите по-тежките меса, после пилешкото, накрая рибата, след което постепенно спрете и приема на млечни продукти и яйца. Просто не се отказвайте и не бъдете твърде строги към себе си, а в случай че се провалите някъде по пътя, продължете с усмивка, това е напълно нормално и  се случва при всеки! Дали ще отидете на гости при баба си и там ще има прясно изпечена баница със сирене и яйца, или пък ще ви се преяде месце някога, позволете си да се отдадете на този ваш инстинкт, а после започнете от там, до където бяхте стигнали.

Това не е края. Също така, не се вманиачавайте в това да ставате максималисти и да се ориентирате към „zero waste” начин на живот, да ставате спортни експерти, да броите калории, да сте експерти в здравословния начин на хранене. Дайте си време, този процес е напълно естествен и вие ще научавате нови неща всеки ден, без да бързате!

5. НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРИГОТВЯТЕ НЯКОЛКО ЛЮБИМИ НЕЩА КАТО ЗА НАЧАЛО

Като за начало ви съветвам да се научите да приготвяте няколко неща, които страшно много ви допадат, а не да ставате кулинарни експерти. При мен лично това работеше в началото, както и за много хора това ще бъде много по-лесно. Просто научете няколко любими закуски, обяди, снакове и вечери. Изберете си няколко любими рецепти, които не ви затрудняват и се научете да ги приготвяте отлично, а с течение на времето ще започнете да разбирате различните съставки, как се комбинират и как работят в различните рецепти, ще развихрите въображението си и ще започнете да експериментирате сами с тях. Ако имате нужда от доза вдъхновение, Инстаграмът ми, както и на много други колеги не само от България, а и от целия свят са пълни с рецепти и идеи, които споделяме постоянно, за да помагаме на колкото се може повече хора да се хранят с повече разнообразна и вкусна растителна храна.

Подобни постове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *