Здраве & Красота

Цейлонската канела и нейните свойства

Цейлонската канела и нейните свойства

Цейлонската канела се извлича от кората на семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Днес Шри Ланка е най-големият й производител, като осигурява 80-90% от количеството канела по света.

Какво е въздействието на канелата върху организма?

Тя може да подпомогне балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. Канелата забавя и скоростта, с която се изпразва стомахът след хранене, а това води до по-малко покачване на кръвната захар.

Мощните етерични масла в цейлонската канела са известни с антимикробните си свойства. Цинамалдехидът, който тя съдържа блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани и възпрепятства растежа на бактерии и гъбички.

Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки, което я прави мощен имуностимулант. Също така, тя е естествен антибиотик и има бактерицидно действие. По тази причина се употребява и при консервиране на храни.

Въпреки че е много полезна, с канелата не бива да се прекалява. Препоръчителната доза е половин чаена лъжичка дневно.

Цейлонската канела и нейните свойства

Видове канела

Познатите ни навити като рулца канелени „пръчици“ са остърганата и изсушена кора на канеленото дърво. Разновидностите й са две – цейлонска канела и касия. Био Класа предлага и двата вида канела. Последната има по-остър мирис, по-сладка е и е по-груба на вид. По-голямата част от канелата, която се предлага в търговската мрежа е именно касия, позната като китайската сестра на канелата или канела от по-нисък клас.

Благородната й разновидност, която всъщност е истинската канела, идва предимно от Шри Ланка и Индонезия. Мирисът й е по-фин, но също много наситен. Ще я разпознаете по това, че “пръчиците” от нейната кора са по-жълтеникави, по-нежни и изглеждат шуплести. Важно предимство на цейлонската канела е, че съдържа много по-малко количество кумарин от касията.

Какво представлява кумаринът?

Кумаринът е вещество, което уврежда кръвта. То се намира в различни растения като женско биле, лавандула, кайсии и череши. Използва се в парфюмерията и козметиката, заради лекия си ванилов аромат, но в големи дози е токсичен за черния дроб, бъбреците и нервната система.

Подобни постове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *