Спорт

Супер храни и спорт

Супер храни и спорт

Спортът и храненето неизменно „тичат“ ръка за ръка към по-добро здраве.

В днешното забързано и натоварено ежедневие е истинско предизвикателство да намерим време за спорт и да спазваме балансиран режим на хранене. Неслучайно „супер храните“, като естествен източник на концентрирани хранителни вещества, лесно печелят своите фенове сред активните работещи хора и спортистите.

Защо „супер храни“?

Съвсем накратко можем да кажем, че супер храните са лесно усвоими натурални храни и доставят на организма ни по-висока доза концентрирани хранителни вещества. Те лесно се прибавят към шейк или смути и не изискват предварителна преработка.

Супер храни и спорт

С кои супер храни можем да допълним храненето си, когато спортуваме?

Растителните протеини са безценна добавка към храненето на физически активните хора. В наши дни може да намерите изключително голямо разнообразие от протеини на растителна основа: бадемов, грахов, оризов, чиа и конопен протеин. Всеки от тях има своите предимства, според конкретните цели на консумацията – процентно съдържание, източник или поносимост и лесна усвояемост на протеина. Препоръчително е да се редуват различни видове протеин, за да се снабди организма с максималното разнообразие от аминокиселини. Честа практика е и смесването им в един протеинов шейк или смути.

Супер храни и спорт

Мака – за енергия и издръжливост

Много мощна като действие, с осезаем резултат още след първия прием. Консумирана преди тренировка, маката на прах дава допълнителна сила в мускулите и повишава издръжливостта. Повлиява благоприятно хормоналния баланс и доставя на организма ценни хранителни вещества. Маката съвсем заслужено се нарежда сред любимите естествени добавки на спортуващите.

Чиа – „храната на бягащите хора“

Малките семенца на чиата са с много висока хранителна стойност. Балансираното  съдържание на Омега 3, Омега 6 и минерали като калций, желязо и аминокиселини подсилват кръвта и дават изключителен тонус на мускулите. Те зареждат тялото с енергия за дълъг период от време, като едновременно се грижат и за здравето на костите.

Супер храни и спорт

Какаови зърна – „спортувайте щастливи“

Освен, че се грижат за отделянето на хормона на щастието, какаовите зърна стимулират метаболизма и кръвообращението. Най-ценени сред спортистите си остават заради съдържанието на висока доза магнезий, който се грижи за здравето на костите, сърцето и мускулите.

Спирулина – синьо-зелено водорасло с пълноценен растителен протеин

Спирулината е от малкото неживотински храни с доказано съдържание на пълноценен белтък. Комбинацията от хлорофил, желязо и витамини от групата В я правят така предпочитана сред активните хора, а ензимите, които съдържа, спомагат за максималното им усвояване.

Супер храни и спорт

Конопено семе – едно от най-ценните семена

Конопеното семе е богато на полезни ненаситени мазнини, мастни киселини от групата на Омега 3, Омега 6 и Омега 9, витамини, минерали и фибри. То е заслужило славата си на едно от най-ценните семена поради съдържанието си на водно разтворим пълноценен протеин, което го прави лесно усвоим за организма. С приятния си ядков вкус и аромат, конопеното семе е подходящо за добавка към сутрешния шейк или смути, овесените ядки, към салатата или в комбинация с какаови зърна преди тренировка.

Подобни постове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *